Alla känner inte samma kall

“Om man arbetar i ett yrke som också är ett kall får man räkna med att andra känner samma kall, och är beredda att följa det även utan betalning, skriver Paul Frigyes.”

Så lyder ingressen till Paul Frigyes artikel om journalistrollen som i dag publiceras på Medievärlden.

Slutsatsen låter både sann och klok men måste journalistyrket verkligen vara ett kall? Är det så att alla verksamma journalister betraktar sitt yrkesval som en livsuppgift?
Jag betvivlar det.
Åtminstone när det gäller en stor del av gruppen anställda journalister. Jag ogillar hållningen att journalistik alltid har med kall att göra. Det finns väl något som heter professionalitet. Varför skulle journalister känna mer kall än reklamare, målare eller civilingenjörer? Jag tror att journalister vill upprätthålla bilden av att jobbet är en livsuppgift för att det betyder att man drivs av något finare och mer behjärtansvärt än en simpel vilja att syssla med något som är intressant. Det här med journalistik ska vara så fint och märkvärdigt hela tiden. I don’t get that. En artikel eller ett inslag blir inte automatiskt bättre bara för att det skapats av någon som ser det som sin livsuppgift att göra just det. Se bara på Katrineholms-Kurirens granskning av kommunens satsning på sociala medier. Det sköttes garanterat av personer som känner ett kall – och ända blev det bara skit av alltihopa (om man tänker på vad KK:s läsare fick ut av det hela).

AJ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s