Intervju med THRÄSHERS

Ett punkband.

Glada män i grupp. Foto: Fredrik Larsson.

Vilka är ni? Presentera er gärna med namn, ålder och instrument.
– Vi är tre lortiga skitungar och en skitgubbe som är född och uppväxt i Jämtland/Härjedalen. Vi tar den korta presentationen:
Per-Olof: sång, målar, tidsoptimist, har en egen fjällko, skejtar & förstör, hippie.
Jocke: bas, dyrkar d-takt, pussel, bilbingo, kaffe, ett med naturen.
Emil: trum-trum, piercar kukar, dreads i nacken, tandtroll, stadsräv.
John: gnissel, helikopterpilot, chugga-chugga metal, tjejernas favorit, storfeskar’n, dagisfröken.

Thräshers, varför finns ni?
– Jocke och Emil’s andra band ville/kunde inte repa lika ofta som de ville så de börjad jamma bara de två. Det var allt från Creedence, ökenrock och sludge till snabb hardcore. Efter några månader hade de grunderna till cirka 6-8 låtar och på sensommaren 2011 blev Per-Olof och Lillejohn tillfrågad om de ville ta rygg. Två veckor senare hade vi vår första spelning här i stan-Det blev fuse direkt! Blanda in en smula småstadstristess och 80-tal’s punksdyrkan så har du den egenliga anledningen till varför vi finns. Vi är född thräshers, skulle aldrig kunna va nå annat.

Vad hoppas ni uppnå genom att spela thrashpunk? Personlig utlevelse av positiv aggression eller samhällsförändring?
– Revolutionen kommer nog inte genom ett punkband, det finns så många andra före oss som gjort några tappra försök utan framgång. Det är mest på skoj, musik ska vara roligt. Om det blir för seriöst och det blir en massa måsten och krav så försvinner inte bara glädjen och charmen utan även den riktiga känslan. Känns jävligt klyschigt, men dock så sant. Det ska vara enkelt och mulligt, inget jävla fjöll! Sista kvartalet förra året var vi bokade mest varje dag med rep, inspelningar, spelningar, tröjtryck och jag vet fan inte allt. Då tog det lite död på den där ”känslan”. Vi tog ett kort avbrott efter att vi gjorde vår korta Norrlandssväng. Vi tappade helt suget och tog en välbehövlig paus. Nytt år, nu jävlar!

Om ni vill förändra världen och fick reell politisk makt – vad är de första ni skulle göra?
-Vi skulle vända upp och ned på hela skiten, det är så mycket just nu som är galet. Vi skulle börja med att samla in alla pengar som finns i hela vida världen och sedan skulle vi solidariskt dela den totala summan jämt med alla på jorden och på så sätt radera klyftorna mellan fattig och rik. Det skulle bli 4-timmars arbetsdag för att dels skapa fler arbetsmöjligheter, men även så att folk skulle få mer tid över för varandra och skapa saker. Är man konstant trött och less är det svårt att hitta inspiration och lycka. Vi skulle sudda ut alla gränser, det skulle inte längre finnas några länder utan ett gemensamt land. Vi skulle kort och gott döpa det till ”Landet”. Alla drömmer ju redan om att bo på landet. Kungar, presidenter och andra makthavare avskaffas och alla graderas till likvärdig status. Lagstiftning på girighet, maktmissbruk och trångsynthet. Den här ”peace, love and understanding” hippiedrömmen skulle aldrig i hela helvete funka i praktiken, men du frågade ju.
Kan du tänka dig att växa upp i en tid där bostad och arbete inte ses som ett priviligium utan som en självklarhet? Där flyktinigar inte skulle behöva söka skydd i källare utav fasa för att bli hemskickade till svält, krig och död? Där människor med långvarig sjukdom inte blev utdrivna till lyxen kallad arbete i rädsla för svält? Där en samhällsstatus inte avgöras utifrån ens kön?”. Kissan Päivät #2.

Hur ser ni på polisen?
– Har du hört N.W.A och Body Count? Vi tycker typ lika…
Super ni som djävulen när det vankas fest eller tar ni fram spritpennan för att X:a upp och spöa fyllisar?
– Varken eller. Några av oss knäcker gärna ett par 6-pack till helgen medan andra av oss har druckit klart. Vad spelar det för roll? Inom punkscenen generellt är tyvärr hela alkohol/drog-prylen väldigt romantiserad. Det känns mer regel än undantag att man ska vara lätt alkoholiserad och dekadent. Vi tycker att det är upp till var och en att göra som man tycker känns bäst för en själv utan att bli ifrågasatt. Vi bryr oss inte om folk dricker men samma folk blir jävligt provocerade om vi inte gör det. Det är ju skitgott med öl, men ibland är det helt enkelt inte värt konsekvenserna efteråt.

Åker ni skateboard? I så fall varför? Det är ju mycket häftigare att åka moppe.
– Det är många som tar oss för ett skateband, vilket inte är fallet. Vi har en aktiv åkare (som skriver våra texter), en föredetting som gubbrullar när han vill hänga med dem tuffa killarna. Sedan har vi två som inte kunde bry sig mindre. Skejt är en livsstil, moppe är ingenting, endast ett transportmedel för rich kids och raggare. Vi är ett punkband.


Det är dyrt att spela i band med alla jävla grejer och instrument man behöver. Hur får ni pengar?

– Det varierar. Vissa av oss har heltidsjobb och betalar för sina saker medan andra åker snålskjuts och ”lånar”.

Hur repar ni? Genom att skicka fräsiga digitala ljudfiler till varandra eller irl i en sunkig replokal.
– Vi har inget att gnälla på, vi repar i en svin fin replokal på Frösöstrand med sjöutsikt som vi delar med tre andra band. Helst repar vi fullt band, vi brukar hellre hoppa över repen om någon inte kan vara med. Vi har aldrig skickat några fräsiga digitala ljudfiler till varandra. Om någon har ett riff/låt så tar vi det i repan eller över en köpp käffe. Sitta och repa ensam med en dator känns ovärdigt. “Irl“???

Vad händer med Träshers under 2012? Något särskilt att se framemot?
– Vi spelade in en bunt låtar i slutet av 2011 som Fredrik Lyxzén har mixat och mastrat. Vi fick faktiskt mastern idag. Det låter precis göttmos. Sex av låtarna kommer att ges ut på en flexi-7” som heter ”Gängkrig på rullbräda” av Signaler Från Ovan. Två av låtarna hamnar på Dimmorna Skingras #2 och en låt kommer vi släppa som en exklusiv videolåt på tuben. Håll korpgluggarna öppna. När det händer nått så händer det fort. Vi ska försöka komma igång med repandet här igen efter alla pisshelger, kanske börja nosa på lite nytt material. Har fått förfrågningar om att spela in en 12”. Blir väl till att boka upp sig på lite spelningar också. Vi skyndar långsamt, blev för mycket stress förra året som sagt.

Tipsa om fem jefvla bra thrashband som är nu levande.
– Thrash och thrash… hmmm. Vi lyssnar inte så mycket på den genren, men vi kan väl tipsa om banden som vi senast snodde ifrån. Celebral ballzy, Undergång, Rednecks (inte det svenska bandet!), Male Nurses och sist men absolut inte minst Wallrides.

Tack för nu.
– Tack du!

——————————
Lyssna på Thräshers på Bandcamp

Thräshers på Facebook

Leave a comment